Contacten tussen ouders en school.
Een goed contact tussen school en thuis vinden wij als school heel belangrijk. Wij willen ouders op verschillende manieren bij ons onderwijs betrekken. Wij informeren u niet alleen over alle belangrijke gebeurtenissen op school, maar ook over het wel en wee van uw kind. Wij van onze kant stellen het op prijs als u ons van belangrijke gebeurtenissen thuis op de hoogte houdt. Een goede samenwerking tussen school en thuis bevordert het welbevinden van uw kind.
Contacten tussen ouders en school zijn er gelukkig veel. De school hoort graag wat ouders van de school verwachten en welke ideeën of opmerkingen zij hebben. Maar ook de school wil ouders altijd op de hoogte houden van allerlei zaken, bijvoorbeeld onderwijskundige veranderingen, activiteiten en natuurlijk het wel en wee van de kinderen. Contacten tussen de school en de ouders vindt, buiten de spontane ontmoetingen en gesprekjes, plaats op verschillende manieren.
Informatieavond of informatieochtend
Jaarlijks nodigen wij ouders aan het begin van het schooljaar uit voor een informatieavond. Het doel van deze bijeenkomst is tweeledig:
- leerkrachten en ouders maken kennis met elkaar
- de groepsleerkracht informeert de ouders over de leerstof van dat schooljaar en de werkwijze in de groep en over andere activiteiten in de groep (onderbouw). In de bovenbouw vertellen de kinderen aan hun ouders wat er op het programma staat dit schooljaar.
Spreekuurgesprekken
Vier keer per jaar houden we spreekuurgesprekken, waarvan twee met een rapport. De bedoeling van het rapport is, dat het een schriftelijk beeld geeft van het werk, de vorderingen van uw kind en eventuele problemen. Het rapport wordt een aantal dagen voor het spreekuur meegegeven, zodat u het rustig kunt doorlezen en evt. vragen kunt noteren.
U ontvangt de rapporten:
rapport 1 eind januari/begin februari
rapport 2 aan het eind van het schooljaar
Op deze spreekavonden wordt u verwacht om met de leerkracht(en) te praten over de vorderingen van uw kind. Daarnaast bestaat er altijd de mogelijkheid om tussendoor met de leerkracht een afspraak te maken en eens te praten. De andere twee momenten (in november en april) vinden ook gesprekken plaats. Daarbij is vanaf april groep 4 ook het kind aanwezig
Afspreken met leerkrachten
De leerkrachten van de school zijn graag bereid om buiten de ouderavonden om met u te praten over uw kind. Bij vragen of zorgen over uw kind is het van belang deze te bespreken met degene die het aangaat. In een gesprek kan vaak een oplossing worden gevonden. U kunt altijd een afspraak maken als u daar behoefte aan heeft. (Graag voor of na schooltijd en niet tijdens de lessen.) Hiervoor kunt u ook de agenda gebruiken die bij elke groep ligt. Ook is het fijn als u laat horen dat alles naar wens verloopt.
Gesprek met de schoolleiding
De directeur is de leidinggevende op de Aquamarijn. U kunt bij hem terecht met vragen, suggesties, opmerkingen en klachten. Hij kan het onderwijs alleen verbeteren of situaties veranderen als u het aan hem vertelt. Laat het weten als u zich zorgen maakt, maar ook als u tevreden bent over het onderwijs en onze aanpak op school. De directeur verdeelt zijn taken over twee scholen. U kunt met hem een afspraak maken, indien u dit wenst.
Nieuwsbrief
Wekelijks geven wij de “Nieuwsbrief” uit. Hierin vindt u altijd een “agenda” met daarop de mededelingen die belangrijk zijn voor u als ouders om te weten. Daarnaast noteren wij alle actuele zaken zoals: sportactiviteiten, projecten, studiedagen en dergelijke. Kortom alles wat zich in die komende weken afspeelt en wat voor u van belang is of leuk is om te weten.
Parro
Parro is een app op de smartphone waarbij leerkrachten snel informatie en foto’s kunnen plaatsen over activiteiten op school of in de klas. De leerkracht is beheerder van de app en kan zodra ouders/verzorgers hiervan gebruik willen maken deze accepteren. Dat zorgt er voor, dat de app een beschermde omgeving is, die niet zichtbaar is voor buitenstaanders.
Waarom ouderbetrokkenheid?
Door de toegenomen marktwerking in het onderwijs, onze aandacht voor kwaliteitszorg, publieke verantwoording, is het voor de scholen nog belangrijker geworden om een goede band met hun klanten (ouders) te creëren. Wederzijdse betrokkenheid en het aanzetten tot dialoog vinden wij belangrijk. Want, ouders en school hebben elkaar nodig bij de opvoeding en het onderwijs.
Contactouders en ouderhulp
Veel ouders zijn op vele manieren actief op de Aquamarijn. Niet alleen de medezeggenschapsraad en de activiteitencommissie spelen een belangrijke rol, maar ook de andere ouders die betrokken zijn bij de activiteiten tijdens en na schooltijd. Elke groep heeft een contactouder, die als contactpersoon tussen leerkracht en ouders van de groep functioneert. Deze ouders komen enkele malen per jaar bij elkaar. De namen van de contactouders worden, zodra zij bekend zijn, vermeld in de nieuwsbrief.
De activiteitencommissie
Gedurende het schooljaar vinden er diverse bijzondere activiteiten plaats. De voorbereiding en organisatie wordt veelal door leerkrachten en leden van de activiteitencommissie samen gedaan. U kunt zich ook aanmelden als hulpouder bij de verschillende activiteiten. Aan het begin van het schooljaar wordt een activiteitenlijst gemaakt door de leerkrachten. Ouders kunnen zich aanmelden via deze lijst. De exacte datum, tijd en invulling van deze activiteiten treft u te zijner tijd ook in de nieuwsbrief aan.