Wat u moet weten over groep 4

• Gepersonaliseerd leren

Daltononderwijs is een onderwijssoort waarbij de nadruk ligt op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid. In groep 4 werken wij met een weektaak. De kinderen plannen hun eigen werk, bepalen wanneer ze instructie nodig hebben en in welke volgorde ze dat gaan doen. In het lokaal zijn zitplaatsen gecreëerd waar kinderen zelfstandig, in tweetallen of in groepjes aan taken kunnen werken. Er is ruimte in de week om aan eigen gestelde doelen te werken. Dit alles wordt gedaan binnen vastgestelde kaders. Door de manier van werken fungeert de leerkracht meer als een coach, en is er tijd en ruimte voor extra instructie, individuele begeleiding en werken in kleine groepen. Een groot deel van de verwerking vindt op maat plaats op een chromebook. Kinderen krijgen zo opdrachten die bij hun niveau aansluiten. Daarnaast maken de leerlingen de toetsen digitaal.

21st century skills

Binnen de school zijn wij bezig met de 21st century skills. Dit zijn skills/competenties die leerlingen nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. De  21st Century Skills moeten niet gezien worden als een op zichzelf staand vak, maar worden verweven in ons totale lesprogramma.

21st century skills

WIJ LEREN MEER ZELFSTANDIG WERKEN

In groep 4 wordt gewerkt met een weekplanning. Hierop kruisen de kinderen zelfstandig aan, in de kleur van de dag, wat ze die dag gedaan hebben. Groep 4 werkt voor taal en spelling met de methode Taalverhaal.nu. Voor taal, spelling en rekenen kunnen de kinderen elke dag werken op de computer.

Wij werken met de methode Taalverhaal.nu op de computer voor taal en spelling. Voor rekenen gebruiken wij Wereld in Getallen op de computer. Voor begrijpend lezen zijn er de methodes Tekstverwerken en Nieuwsbegrip. Tevens hebben we tijd ingeruimd voor extra begrijpend lezen. Voor technisch lezen gebruiken wij de methode Leeshuis.

Wij werken met een weektaak in de klas. Hier staat per dag op wat de kinderen die week af moeten hebben. Ook staan er opdrachten bij die de kinderen kunnen doen als ze klaar zijn met hun werk. We hebben een erg gezellige groep en hopen ook dit jaar weer veel leerzame uitstapjes te kunnen maken.

Creatieve lessen en schoolreis

In groep 4-5 is er natuurlijk ook tijd en ruimte voor ontspanning na al dat harde werken. Zo gaan de kinderen  gezamenlijk op schoolreis. Hebben ze een voorstelling in de Meerpaal en zijn er verschillende workshops die gegeven worden. Iedere vrijdagmiddag staat voor groep 5 handvaardigheid op het programma, en op dinsdag een tekenles. Ook drama en muziek staan op het rooster.

Groep 4 aan het woord

“Ik vind het leuk dat we 2 juffen hebben, ze zijn allebei lief!”

“Ik vind de school heel erg leuk, ik heb vriendjes en de juffen zijn aardig!”

“Ik vind het leuk dat er 2 groepen in de klas zitten.”

“Ik leer veel op school, ik mag zelf opzoeken wat ik nog meer wil leren. Ik vind het een leuke school!”

Groep 4-5 in beeld